;
سلامتدرمان خانگی و گیاهان دارویی

خواص خربزه در طب سنتی و درمان بیماریها

خواص خربزه در طب سنتی: خربزه یکی از بهترین میوه های تابستانی خوشمزه و پر فایده به شمار می رود که دارای ویتامین های A و B و C و کلسیم، پتاسیم، فسفر می باشد. خربزه نوعی ملون از خانواده کدوئیان است که رنگ آن زرد کمرنگ تا نارنجی با شکلی گرد یا دراز، بافتی نرم و آبدار با بویی خوش و شیرین است که بر سطح زمین رشد می کند. حفره مرکزی آن حاوی دانه های کوچک سفید است که حتی این دانه های سفید نیز پر خاصیت هستند.خربزه در دنیا با نام Persian melon شناخته می‌شودپس با یک درمان خانگی از بخش سلامت مجله اینترنتی گفتنی همراه باشید.

خواص خربزه در طب سنتی

 ضد سرطان است

مهمترین خواص خربزه ضد سرطان بودن آن است. این میوه ترکیبات غذایی غنی و آنتی‌اکسیدان‌هایی دارد که می‌توانند به مقابله با سرطان کمک کند. این میوه حاوی ویتامین C، بتاکاروتن و فیتوکمیکال‌هایی است که به محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند. رادیکال‌های آزاد مولکول‌های ناپایداری هستند که می‌توانند به DNA سلول‌ها آسیب برسانند و باعث ترمیم نادرست یا مرگ سلول‌ها شوند که این مسئله می‌تواند منجر به تشکیل توده‌های سرطانی گردد. بنابراین، آنتی‌اکسیدان‌های موجود در خربزه با خنثی‌سازی رادیکال‌های آزاد، نقش مهمی در پیشگیری از انواع سرطان‌ها دارند.

علاوه بر این، خربزه دارای مقادیر قابل توجهی فیبر است که می‌تواند به بهبود گوارش و کاهش خطر ابتلا به سرطان‌های مرتبط با دستگاه گوارش، مانند سرطان کولون کمک کند. فیبر با تسهیل حرکت مواد غذایی در روده و کمک به تخلیه‌ی منظم روده‌ها، مدت زمان تماس مواد بالقوه سرطان‌زا با بافت‌های روده را کاهش می‌دهد.

همچنین، خربزه دارای مواد مغذی دیگری مانند فولات است که می‌تواند در جلوگیری از تشکیل توده‌های سلولی غیرطبیعی و در نتیجه، کاهش خطر ابتلا به سرطان مؤثر باشد. خلاصه آنکه، مصرف منظم و متعادل خربزه می‌تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم و ضد سرطان باشد.

خواص خربزه در طب سنتی-4

ارزش غذایی خربزه

خربزه حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات است. همچنین بسیاری از عناصر غنی و ضروری برای سلامت بدن را در خود دارد. ارزش غذایی خربزه در ۱۰۰ گرم عبارت است از:

  • انرژی: ۳۴ کالری
  • فیبر مغذی: ۰.۹ گرم
  • چربی: ۰.۱۹ گرم
  • پروتئین: ۰.۸۴ گرم
  • کربوهیدرات: ۸.۶ گرم

طبع خربزه از دیدگاه طب سنتی

خربزه دارای طبعی گرم و تر از دید طب سنتی‌ست. مصرف آن برای افراد دارای طبع سرد و خشک بهترین راه برای رسیدن به تعادل است. البته از دید طب سنتی مصرف بیش ‌از حد آن عوارضی همچون سستی معده و سردرد شدید را به همراه خواهد داشت. اگر طبع گرمی دارید، برای بهره‌مندی از خواص آن باید در کنار خربزه، مصلح‌های کمی سردتر همچون آب انار ترش مصرف کنید.

فواید و خواص خربزه

این میوه در کنار خوشمزه‌بودن، مزیت‌های زیادی برای شما دارد؛ از حفظ آب بدن گرفته تا جلوگیری از سرطان. البته نباید در مصرف آن زیاده‌روی کرد؛ چون در دام مضرات خربزه خواهید افتاد. مهم‌ترین خواص این میوه را در موارد زیر می‌توان خلاصه کرد:

آب‌رسانی به بدن

استفاده از میوه‌هایی همچون طالبی، هندوانه و خربزه در فصل تابستان، گزینه‌ای عالی برای آب‌رسانی به بدن در هوای گرم است. از مهم‌ترین خواص خربزه در طب سنتی، حفظ هیدراتاسیون بدن است. از سوی دیگر، محتوای بالای آب خربزه باعث می‌شود که بدن شما در روزهای گرم تابستان‌ هیدراته بماند. علاوه‌بر این، بدن را خنک و از آن در برابر گرما محافظت می‌کند.

خواص خربزه در طب سنتی-2

تقویت سیستم ایمنی

یکی دیگر از خواص این میوه، تقویت سیستم ایمنی به دلیل میزان بالای ویتامین و مواد معدنی در آن است. این میوه تابستانی می‌تواند سیستم ایمنی بدن شما را تقویت و از شما در برابر بیماری‌های فصلی شدید مانند آنفولانزا محافظت کند.

خربزه حاوی مقادیر قابل‌توجهی ویتامین C است که برای سیستم ایمنی بدن شما مفید است. ویتامین C به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کند. تصور می‌شود رادیکال‌های آزاد عاملی موثر در ابتلا به بیماری‌های مختلف از جمله اختلالات مزمن است.

مفید برای کاهش وزن

یکی از خواص خربزه، کمک به کاهش وزن است؛ زیرا فیبر بالا و کالری کمی دارد. مصرف این میوه ممکن است کاهش وزن طولانی‌مدت را به همراه داشته باشد و به  حفظ این روند کمک کند. حتما می‌دانید که افزودن فیبر بیشتر به رژیم غذایی باعث می‌شود احساس سیری بیشتری داشته باشید؛ برای همین در کاهش ریزه‌خواری و جلوگیری از افزایش وزن اثر دارد.

جلوگیری از سرطان

همان‌طور که قبلا هم گفته شد، خربزه سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی عمدتا از گروه ویتامین A و C است. این آنتی‌اکسیدان‌ها به‌شکلی موثر و قدرتمند با سلول‌های سرطانی مبارزه می‌کنند. رادیکال‌های آزاد مقصر اصلی بروز سرطان و از عوارض جانبی سبک‌ زندگی ناسالم و مواد غذایی آماده هستند.

بدون خطر برای دیابت

از دیگر خواص خربزه می‌توان به فواید آن برای بیماران دیابتی اشاره کرد. با توجه به این‌که خربزه دارای فروکتوز، یعنی قند طبیعی میوه، است، مصرف آن به بیماران دیابتی توصیه می‌شود. علاوه‌بر این، شاخص گلیسمی پایینی دارد؛ بنابراین می‌تواند یک میان‌وعده خوشمزه و سالم برای افراد مبتلا به دیابت باشد.

خواص خربزه در طب سنتی-3

مفید برای افراد دارای مشکلات ریوی

سیگار به ریه‌ها آسیب می‌رساند و برای همین افراد سیگاری، ممکن است برخی از مشکلات ریوی را تجربه کنند. این موضوع فقط بر افراد سیگاری تاثیر نمی‌گذارد و افراد نزدیک به آن‌ها را هم که فقط تماشاچی هستند، تحت تاثیر قرار می‌دهد. با توجه به این مسائل، مصرف ویتامین A برای سلامت ریه‌ها بسیار مهم است. عملکرد آنتی‌اکسیدانی ویتامین A در خربزه این میوه را قادر می‌سازد مراقب سلامت ریه باشد.

مفید برای بارداری

از آن‌جایی‌که خواص خربزه برای سلامت زیاد است، می‌توان آن را در دوران بارداری هم مصرف کرد. این میوه تابستانی دارای مقدار زیادی فولات است که برای تقویت رشد سلول‌های جدید جنین عالی و مفید است. همچنین خوردن خربزه در دوران بارداری به مادر کمک می‌کند تا با تخلیه سدیم اضافی از بدن، مانع احتباس آب و مضرات آن برای جنین شود.

مفید برای مشکلات قاعدگی

هنگامی‌که یک زن در دوران قاعدگی است، روزهای ناخوشایندی را تجربه می‌کند. دردهای طاقت‌فرسای قاعدگی هم این حال بد را تکمیل می‌کنند. در این شرایط، خربزه به جریان خون بیشتر در طول دوره قاعدگی کمک می‌کند که در نتیجه باعث کاهش درد می‌شود. همچنین باعث می‌شود تا شاهد نامنظم‌بودن قاعدگی نباشید.

کمک به کاهش التهاب

خواص خربزه فقط به مواردی که گفته شد محدود نیست و باعث کاهش التهاب در بدن می‌شود. فراموش نکنید که التهاب برای سیستم ایمنی بدن و پاسخگویی به‌موقع آن ضروری‌ست؛ اما التهاب مداوم و بالا، ممکن است خطر بیماری مزمن را افزایش دهد.

مطالعات نشان داده‌اند که خربزه دارای خواص ضدالتهابی قوی ا‌ست که احتمالا به دلیل محتوای آنتی‌اکسیدانی و پلی‌فنول این میوه است. محتوای آنتی‌اکسیدانی به جلوگیری از تجمع رادیکال‌های آزاد خطرناک کمک می‌کند و التهاب را کاهش می‌دهد.

کمک به سلامت استخوان

بخش عمده‌ای از خواص خربزه به دلیل وجود مقدار زیادی کلسیم و ویتامین C است. کلسیم یک ماده معدنی حیاتی‌ست که به بدن کمک می‌کند تا سلامت استخوان‌ها را حفظ کند. از سوی دیگر، ویتامین C تضمین می‌کند که بدن کلسیم را جذب و از شما در برابر مشکلات مربوط به استخوان مانند پوکی استخوان محافظت می‌کند.

افزایش سطح  انرژی

یکی دیگر از خواص خربزه این است که سطوح انرژی را افزایش می‌دهد. این میوه حاوی مقدار زیادی ویتامین B است. این ویتامین نقش مهمی در تضمین تجزیه گلیکوژن بدن به گلوکز دارد و به شما انرژی می‌دهد.

علاوه‌بر ویتامین B، این میوه حاوی سیترولین است؛ اسیدآمینه‌ای که عملکرد ورزشی را افزایش و درد عضلانی را کاهش می‌دهد. در حالی ‌که سیترولین به شکل مکمل هم در بازار موجود است، بهترین و طبیعی‌ترین راه برای رساندن آن به بدن، مصرف خربزه است. با مصرف این میوه، بدن شما انرژی لازم برای فعالیت‌های بدنی را به دست می‌آورد.

مضرات و موارد منع مصرف خربزه

هر خوراکی در این دنیا دو وجه دارد: خواص و مضرات. البته افراط در مصرف، عموما باعث می‌شود مضرات خود را نشان دهند. با توجه به این نکته، در کنار خواص خربزه بد نیست نگاهی هم به مضرات آن بیندازید.

خطر از دست دادن سایر درشت‌مغذی‌های ضروری برای بدن

خوردن فقط خربزه، ممکن است شما را بیش ‌از حد سیر کند و مانع از مصرف سایر غذاهای سرشار از مواد مغذی ضروری مانند چربی‌ها و پروتئین‌های سالم شود. فراموش نکنید بدن ما برای سالم‌بودن به تمام مواد مغذی با درصد معینی نیاز دارد.

خواص خربزه در طب سنتی-1

احتمال بروز اسهال

خربزه مطمئنا میوه‌ای عالی برای تابستان، به دلیل محتوای بالای آب و فیبر است؛ اما برخی از کارشناسان ادعا می‌کنند که یکی از مضرات خربزه به دلیل مصرف بیش ‌از حد آن، بروز اسهال است. سوربیتول یک ترکیب قندی مفید در این میوه است؛ با این ‌حال، اگر بیش‌ از حد مصرف شود، باعث گاز معده و شل‌شدن مدفوع می‌شود.

مضر برای التهاب گلو و سرماخوردگی

شاید تجربه کرده باشید که بعد از مصرف زیاد خربزه، دچار خارش گلو و حالتی شبیه سرماخوردگی می‌شوید. بد نیست بدانید که یکی از مضرات خربزه تحریک گلو است. کسانی که سرماخوردگی و سینه‌درد دارند، نباید خربزه مصرف کنند؛ زیرا علاوه‌بر تشدید التهاب، تب صفراوی را به همراه دارد.

افزایش قند خون

گفتیم که خربزه شاخص گلیسمی پایینی دارد و برای افراد دیابتی مفید است؛ اما افراد مبتلا به بیماری قند خون نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنند. این میوه در هر صورت قند دارد و مصرف آن به مقدار کم برای افراد دیابتی مفید است. همچنین بهتر است اگر این بیماری را دارید، طبق نظر پزشک خربزه مصرف کنید تا گرفتار عوارض آن نشوید.

کلام آخر

در این مطلب خواص خربزه در طب سنتی و مضرات خربزه را بررسی کردیم؛ بدون شک این میوه هم طرفداران خاص خود را دارد. اگر جزو دوست‌داران این میوه هستید، فراموش نکنید که رعایت اعتدال برای بهره‌مندی از خواص خربزه و کاهش مضرات آن شرطی مهم و اصلی‌ست.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 2 =

دکمه بازگشت به بالا