سبک زندگیمهارت های زندگی

راهنمای مراقبت و پرورش گیاه سانسوریا (شمشیری یا نیزه آفریقایی)

گیاه سانسوریا یکی از گیاهان زیبا و جذاب است که نگهداری از آن در آپارتمان رایج است. در این مطلب از مجله گفتنی با این گیاه آشنا خواهیم شد و شرایط نگهداری و نحوه تکثیر آن را مرور خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.

این شرایط عبارتند از خاک اسیدی و سنگین، آبیاری کم، نور غیر مستقیم و دمای بین ۱۵ تا ۳۰ درجه با رطوبت کم. در ادامه با شرایط نگهداری و تکثیر این گیاه با جزئیات بیشتری آشنا خواهیم شد.

با گیاه سانسوریا آشنا شوید

گیاه سانسوریا گیاهی است که به نام‌های مختلفی مثل شمشیری، نیزه آفریقایی، ماری و زبان مادر شوهر هم شناخته می‌شود. سانسوریا گیاه بومی نواحی غرب آفریقا است.

این گیاه گونه‌های مختلفی دارد اما همه این گونه‌ها رشدی عمودی دارند. سانسوریا در صورت مراقبت درست و شرایط مناسب می‌تواند تا یک متر هم رشد کند. برگ‌های این گیاه سبز تیره با لبه‌های زرد یا سبز روشن هستند.

یکی از خواص برجسته این گیاه، تصفیه کنندگی هوا است. بعضی از انواع سانسوریا عبارتند از سانسوریا شمشیری، سانسوریا ابلق، سانسوریا پاکوتاه، سانسوریا فیتون، سانسوریا استوانه‌ای، سانسوریا زبرا.

شرایط نگهداری از گیاه سانسوریا

سانسوریا یک گیاه مقاوم و زیبا است که در شرایط مختلف به رشد خود ادامه می‌دهد. این موضوع کار شما را آسان می‌کند؛ خصوصا اگر تجربه چندانی در نگهداری از گیاهان آپارتمانی ندارید. با این حال رعایت بعضی از نکات برای نگهداری و پرورش سانسوریا ضروری است که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم.

آب کافی

این گیاه نسبت به بی‌آبی تا حد زیادی مقاوم است اما آب زیاد می‌تواند باعث فساد و پوسیدگی ریشه سانسوریا شود. بازه آبیاری این گیاه، تا حد زیادی به دمای خانه و میزان رطوبت آن بستگی دارد.

بهترین کاری که می‌توانید برای اطمینان از این که گیاه شما آب کافی دریافت می‌کند، انجام دهید این است که به صورت هفتگی خاک گیاه را بررسی کنید.

اگر سطح خاک سانسوریا تا ۲ سانتی‌متر خشک بود، بهتر است گیاه را آبیاری کنید و در غیر این صورت تا هفته بعد صبر کنید تا خاک گیاه خشک شود و سپس آبیاری را انجام دهید.

شرایط نگهداری از گیاه سانسوریا

دمای مناسب

بهترین دما برای این گیاه، بین ۱۵ تا ۳۰ درجه است. سانسوریا در دماهای بالاتر و پایین‌تر آسیب می‌بیند. به هیچ عنوان گلدان این گیاه را در نزدیکی کولر، شوفاژ یا بخاری قرار ندهید زیرا نوسان دما به آن آسیب جدی می‌زند.

رطوبت مورد نیاز

سانسوریا در محیط‌های خشک به آسانی رشد می‌کند و چندان نیازی به فضای مرطوب ندارد. رطوبت بالا و یا اسپری کردن آب بر روی برگ‌ها می‌تواند به سانسوریا آسیب بزند.

کود مناسب

برای کوددهی به سانسوریا می‌توانید از کودهای عمومی گیاهان آپارتمانی و همین‌طور کود مخصوص سانسوریا استفاده کنید. کوددهی بهتر است در فصل بهار و تابستان، هر دو الی ۳ هفته انجام شود. توجه کنید کودهای حیوانی به هیچ عنوان برای این گیاه مناسب نیستند.

خاک مناسب

بهترین شرایط برای رشد سانسوریا این است که هر ۶ ماه یکبار رویه خاک را با خاک جدید تعویض کنید. سالانه یکبار نیاز به تعویض کامل خاک برای گیاه سانسوریا وجود دارد، زیرا بعد از مدتی مواد معدنی خاک تمام می‌شوند و گیاه مواد لازم برای رشد خود را از خاک به دست نخواهد آورد.

خاک مناسب برای سانسوریا یک خاک سنگین و اسیدی، حاصل ترکیب شن، ماسه، رس و مواد آلی است.

نحوه تکثیر گیاه سانسوریا

نور مناسب

همان‌طور که اشاره شد، گیاه سانسوریا، گیاه بومی مناطق غرب آفریقا است. به همین دلیل این گیاه در فضاهای پرنور و البته با تابش نور غیرمستقیم بیشترین رشد را دارد. با توجه به این موضوع بهترین جا برای نگهداری از این گیاه در کنار پنجره‌های جنوبی خانه است.

توجه کنید که سانسوریا نباید در مسیر گردش هوا و باد باشد. علاوه بر این موضوع این گیاه در نور کم و حتی با لامپ‌های رشد گیاه هم رشد می‌کند اما بهترین شرایط برای نگهداری از آن، فضاهای پرنور طبیعی و به دور از تابش نور مستقیم است.

آیا سانسوریا سمی است؟

اگر در خانه خود از حیوانات خانگی مراقبت می‌کنید، توصیه ما به شما این است که از نگهداری این گیاه در منزل خودداری کنید. برگ‌های این گیاه می‌تواند باعث، درد، تهوع و استفراغ در حیوانات شود. اثر سمی این گیاه روی انسان کمتر است اما در صورت بلع می‌تواند باعث درد، تهوع و همین‌طور حساسیت پوستی شود.

نکاتی برای نگهداری سانسوریا

نحوه تکثیر گیاه سانسوریا

تکثیر سانسوریا از روش قلمه برگ و پاجوش انجام می‌شود.

  • برای تکثیر از طریق پاجوش، بعد از رشد گیاه مادر و پاجوش‌های آن، آن‌ها را از گلدان خارج کرده و پاجوش‌هایی که بزرگتر هستند را از ریشه، از گیاه مادر جدا کنید.
  • برای تکثیر از طریق قلمه برگ، باید برگی با حداقل ارتفاع ۳۰ سانتی‌متر از گیاه را انتخاب کنید. این برگ را به اندازه‌های ۸ سانتی‌متری با یک قیچی تیز برش بزنید. می‌توانید به انتهای برگ‌ها پودر ریشه زا بزنید و آن‌ها را درون ماسه بگذارید تا ریشه بدهند. بعد از این که برگ ریشه داد، می‌توانید آن را در گلدانی مجزا بکارید.
  • می‌توانید برگ‌های جدا شده را برای ریشه‌دهی در آب هم بگذارید. برای این کار لازم است در آب کمی هم هورمون ریشه‌زایی حل کنید تا پروسه ریشه‌دهی قلمه شما تسهیل شود.

نکاتی برای نگهداری سانسوریا

در ادامه با نکاتی مهم در نگهداری گیاه سانسوریا آشنا خواهیم شد. این نکات عبارتند از:

  • این گیاه نه تنها سموم هوا را جذب می‌کند، بلکه حتی در شب هم اکسیژن تولید می‌کند.
  • زرد شدن و آبکی شدن برگ‌های سانسوریا نشان می‌دهد که در آبیاری گیاه زیاده‌روی کرده‌اید.
  • خشک شدن نوک برگ گیاه سانسوریا نشان می‌دهد که گیاه در گرما و نور بیش از حد قرار گرفته است.
  • اگر برگ‌های گیاه زرد شده‌اند اما هنوز سفت هستند یعنی نور و مواد مغذی کافی به گیاه شما نرسیده است.
  • اگر حشرات ریزی را در اطراف گیاه یا خاک مشاهده کردید، فورا گلدان را به فضایی خشک منتقل و سمپاشی را شروع کنید.
  • اگر برگ‌های سانسوریا شما خمیده شده‌اند، یعنی گیاه شما نور کافی ندارد یا در دمای بسیار گرمی قرار گرفته است.
  • در صورتی که از سانسوریا به خوبی مراقبت کنید، این گیاه گل می‌دهد. گل‌های این گیاه بویی شبیه وانیل، یاس و گل رز دارند.
  • لوله شدن برگ‌های سانسوریا نشان می‌دهد که دمای خانه دچار تغییر و نوسان شده است. این گیاه نسبت به تغییر دما مقاوم نیست.
  • توجه کنید که گیاه سانسوریا انواع مختلفی دارد و شیوه نگهداری بعضی از انواع این گیاه با شرایط کلی نگهداری سانسوریا ممکن است متفاوت باشد.
  • اگر نوک برگ‌ها دچار جویدگی یا خوردگی شده یعنی گیاه شما دچار آفت شده است. برای درمان گیاه خود باید از آفت‌کش ارگانیک، به صورت دو هفته یکبار، تا برطرف شدن مشکل استفاده کنید.

در این مطلب از بخش سبک زندگی گفتنی با گیاه سانسوریا و شیوه نگهداری و تکثیر آن آشنا شدیم. این گیاه انتخاب خوبی برای نگهداری در آپارتمان است، خصوصا اگر از حیوانات خانگی نگهداری نمی‌کنید؛ زیرا نه‌ تنها جلوه‌ای زیبا به خانه شما می‌دهد بلکه هوای خانه را نیز با جذب سموم تصفیه می‌کند.

منبع: اُکالا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − 2 =

دکمه بازگشت به بالا