;
سرگرمی

حکایت باغبان و بوزینه؛حکایت اعتماد کردن بر تملق و وفای دوست نادان

حکایت باغبان و بوزینه: مولانا در این حکایت زبان دوستی احمقان را بیان داشته است . او می گوید دوستی آنان در واقع دشمنی است و دشمنی آنان دوستی محسوب آید . آن مردِ زورمند ، تمثیل کسانی است که جسمی رشید و عقلی قصیر دارند و دوست را از دشمن باز نتوانند شناخت .حکایت زیر را از مجله گفتنی بشنوید.

در بخش سرگرمی با معانی و مفهوم اصلی این ضرب المثل ایرانی و قدیمی آشنا می شوید با مجله گفتنی همراه باشید. احتمالا از این ضرب المثل خودتان یا اطرافیان استفاده کرده اند، اما آیا داستان آن را می دانید؟

همچنین ببینید: 5 تا از عادت های سالم که بر خلاف تصور همه باعث بیماری و دردسر شما می شود!

حکایت باغبان و بوزینه

مردی زورمند در راهی می رفت که ناگهان دید اژدهایی دِژَم ، خرسی شکار کرده و می رود که او را به کامِ خود فروکشد . مرد ، پا پیش می نهد و با دلاوری تمام ، آن اژدها را به هلاکت می رساند و خرس را می رهاند . خرس وقتی این جوانمردی و یاری بی دریغ مرد را می بیند به او اُنس می گیرد و در پی او راهی می شود .

مرد راهی طولانی را درمی نوردد و سرانجام خسته و کوفته جایی درنگ می کند و آرام سر بر بالین می نهد و به خواب می رود و خرس نیز مانند نگهبانی دلسوز از او مراقبت می کند . در این اثنا مردی دانا و خیرخواه این وضع را می بیند . پیش می رود و آن مردِ دلاور را بیدار می کند و به او می گوید : این خرس کیست و با تو چه مناسبتی دارد ؟ مواظب او باش و به مِهر و دوستی او اعتماد مکن که فرجام خوشی برای تو ندارد .

پیشنهاد می شود: تست بینایی شیر متفاوت؛ فقط افراد چشم عقابی و زبل میتونن، تو 10 ثانیه شیر متفاوت را پیدا کنند!

آن دلاور ساده لوح که به دوستی خرس دل خوش کرده بود از سخنِ این ناصح می رنجد و می گوید : برو دنبال کارت که دچار حسادت شده ای و نمی توانی ببینی که حیوانی این چنین با من دوستی می ورزد . مرد خیرخواه هرچه از عواقبِ ناگوارِ این دوستی سخن می گوید آن زورمند ساده لوح به سخنان او وقعی نمی نهد . به هر تقدیر آن مرد ، رنجیده خاطر می شود و به راهِ خود ادامه می دهد .

و آن دلاور نیز سر بر زمین می نهد و به خواب می رود . و خرس نیز به مراقبت او می پردازد . در این اثنا چند مگس روی صورت آن مرد می نشینند و او را آزار می دهند . خرس به قصدِ خدمت و دوستی می رود سنگی ستبر برمی دارد تا بر مگسان بکوبد و ولی نعمتِ خود را آسوده سازد . سنگ را بر بالای سرِ خود می برد و محکم بر صورت آن بینوا می کوبد و در دَم هلاکش می سازد.

همچنین ببینید: آزمون شناخت نام فرزند سوم؛فقط یک نابغه میتونه در 5 ثانیه نام فرزند سوم مرد را بگه

حکایت باغبان و بوزینه

جالبه: آزمون شناخت سایه هواپیما؛کدوم سایه با هواپیما یکی می باشد جوابو در 5 ثانیه بگو

استاد فروزانفر مأخذ این داستان را حکایتی از فرائد السلوک می داند . ( مأخذ قصص و تمثیلات مثنوی ، ص 62 تا 65 ، حکایت مزبور طولانی است و خلاصۀ آن این است که باغبانی ماری را زخم می زند . مار کینۀ او را به دل می گیرد تا در فرصتی مناسب انتقام گیرد .

روزی باغبان می خُسبد و فرصتی دست می دهد تا مار انتقام کشد . ولی باغبان ناگهان بیدار می شود و مار می گریزد . ولی بیمی بر او چیره می شود که خواب و قرار را از او درمی رباید . پس ماجرا را با بوزینه در میان می نهد .

بوزینه می گوید اینکه مشکلی نیست . تو آرام بخواب و من نگهبانی تو کنم و هر گاه مار بیاید سرش را به سنگ بکوبم و تو را برای همیشه خلاص کنم . باغبان سر در خوابی سنگین می کشد . مگسانِ بسیار بر سر و روی او گرد می آمدند و بوزینه آنها را می راند . سرانجام از این سماجت برآشفت و رفت سنگی ستبر بر گرفت و بر فرقِ آن بینوا کوبید . مگسان جانِ سالم بدر بردند ولی او دیگر از زمین برنخاست.

شاید جالب باشد: تست آدم شناسی: چقدر آدما رو تو نگاه اول می شناسید؟

ضرب المثل چیست؟

تاریخ پیدایش امثال و حکم به مدت ها پیش بر می گردد چنانچه از قدیم الایام جملات و ماجراهایی وجود داشتد که بخاطر یک اتفاق بازگو می شدند و ربطی به این اتفاقی که افتاده بود داشته است،تا پیش از این تاریخچه ضرب المثل هایی راکه با عنوانی رواج داشته اند بررسی می کردیم اما در این مطلب قصد داریم خوده ضرب المثل را ریشه یابی کنیم و ببینیم تاریخچه ضرب المثل چیست.

همچنین بخوانید: داستان و ضرب المثل به روباه گفتند: شاهدت کیه! گفت: دُمم

ضرب المثل گونه ای از بیان است که معمولاً تاریخچه و داستانی پندآموز در پس بعضی از آن ها نهفته است. بسیاری از این داستان ها از یاد رفته اند، و پیشینهٔ برخی از امثال بر بعضی از مردم روشن نیست؛ با این حال، در سخن به کار می رود. شکل درست این واژه «مَثَل» است و ضرب در ابتدای آن اضافه است. به عبارتِ دیگر، «ضرب المثل» به معنای مَثَل زدن (به فارسی:داستان زدن) است.

کلمه” مثل ” عربی است و کلمه فارسی آن “ متل ” است . وقتی مثل گفتن صورت بی ادبانه پیدا کند آن را متلک می گویند .
در همه زبانهای دنیا ضرب المثل فراوان است . بعضی از مثل ها در همه زبانها به هم شباهت دارند .
هر قدر تاریخ تمدن ملتی درازتر باشد بیشتر حادثه در آن پیدا شده و مثل های بیشتری در آن وجود دارد و در زبان فارسی نیز ده ها هزار ضرب المثل وجود دارد.

بخوانید: حکایت ضرب المثل از این ستون به آن ستون فرج است!

مثل ها چند نوعند ؟
• عبارت مثل گاهی کوتاه است و در دو یا سه کلمه خلاصه می شود مانند (فیل و فنجان ) که می فهماند دو چیز از جهت کوچکی و بزرگی با هم تناسب ندارند . این مثل در اصل دارای 5 کلمه بوده ( آب دادن فیل با فنجان ) ولی معمولا با همان دو کلمه به اصل مثل اشاره میکند .

•  عبارت مثل گاهی دراز است مانند ( آفتابه و لولهنگ هر دو یک کار را می کنند ولی ارزش آنها وقت گرو گذاشتن معلوم می شود ) چون لولهنگ از سفال ساخته شده ارزشش از آفتابه که از مس است کمتر است .

•  مثل گاه یک عبارت ساده است و گاه یک خط شعر
( شتر در خواب بیند پنبه دانه گهی لپ اپ خورد گه دانه دانه )

ضرب المثل در لغت به معنای مثال زدن است. مردم در گفتگوهایشان برای اینکه منظور خود را بهتر بفهمانند، از ضرب المثل ها استفاده می کنند. ضرب المثل می تواند یک بیت شعر یا فقط یک مصراع شعر یا جمله ای معروف باشد.مثلاً وقتی کسی می گوید:« دو مار از یک سوراخ در نمیآید که یکیش ترکی بخواند یکیش فارسی»، منظورش اینست که فرزندان یک پدر و مادر برابرند و بر یکدیگر برتری ندارند. یا وقتی می خواهند بگویند کاری خیلی بد بوده و مورد تأیید هیچکس نیست ، می گویند :« سگ از جاش پا می شود ، بد می گوید یا تف و لعنت می کند.»

مطالبی که دیگران دوست داشتند:

همچنین بخوانید: حکایت ضرب المثل نرود میخ آهنین در سنگ!

همچنین بخوانید: داستان ضرب المثل دم روباه از زرنگی در تله است!

آزمون مهارت دیدن عدد 292،فقط 15 درصد افراد موفق میشن این عدد را در 3ثانیه پیدا می کنند.

تست شخصیت با حیوانات؛اولین حیوانی که می بینید ماهیت واقعی شما را آشکار می کند.

آزمون تفاوت تصویری کودک شاد؛ آیا برای جزئیات دقیق هستید؟ سعی کنید 3 تفاوت را در حداکثر 15 ثانیه پیدا کنید!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده + ده =

دکمه بازگشت به بالا