سلامتدرمان خانگی و گیاهان دارویی

خواص درمانی گیاه عشقه!

خواص درمانی گیاه عشقه: عشقه یا عشبه با نام علمی Hedera helix، از پیچ های همیشه سبز است که علاوه بر زیبایی بی نظیرش، فواید درمانی بسیاری دارد. در طب سنتی از این گیاه برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود اما بهتر است، استفاده از این گونه را تحت نظر پزشک انجام دهید چرا که مقادیر بالای آن خطرناک است و می‌تواند عوارض جانبی داشته باشد. با یک درمان خانگی از بخش سلامت مجله اینترنتی گفتنی همراه باشید.

این هم جالبه: علت داغ شدن کف پا چیست؟ | راه های درمان خانگی

این هم جالبه: درمان یبوست و پاکسازی روده با ۵ میوه‌‌ی خوشمزه!!

گیاه شناسی عشقه

طول بزرگ ترین ساقه ی بالارونده یا خزنده این پیچک به پنجاه متر هم می رسد. گل های این گیاه به رنگ زرد مایل به سبز است که 8 تا 10 سال بعد از کاشت آن ظاهر می شوند. عمر عشقه 400 تا 500 سال و حتی 1000 سال گزارش شده است. میوه ی رسیده آن دارای مواد سمی است. محل رویش این گیاه در ایران جنگل های شمالی از آستارا تا گرگان و نیز در تهران است. این گیاه بومی آسیا، اروپا و شمال ایران است. این گیاه در مناطق کوهستانی مرطوب، کنار جویبارها و اراضی مرطوب می روید.

گیاه عشقه دارای برگ هایی است که به صورت دایره ای دور ساقه مستقیمی می پیچند. گل های چتری سبز مایل به زرد در مرکز این گیاه می رویند و انگور قرمز تولید می کنند. چین و چروک موجود در گردنه ی ریشه گویای میزان سن این گیاه است. این مسأله از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که سن عشقه تا به چهار پنج سال نرسیده باشد، آماده بهره برداری نخواهد بود.

این هم جالبه: هندوانه کوهی چیست؟

خواص درمانی گیاه عشقه

  • پاکسازی سموم از بدن
  • جلوگیری از انواع التهابات
  • دارای خواص ضد باکتریایی : بصورت خوراکی مصرف شود.
  • از بین بردن احتقان
  • بهبود سرعت التیام زخم ها
  • آرامش بخشیدن به معده
  • افزایش اکسیژن بدن
  • افزایش سیستم ایمنی بدن
  • بهبودی پوست
  • درمان آرتروز، نقرس و یا روماتیسم :از چایی عشقه استفاده گردد و یا برگ های آن را به طور مستقیم به جایی که دچار التهاب شده مالیده شود.
  • بهبود عملکرد کیسه صفرا
  • کاهش فشار در سیستم های حیاتی بدن
  • التیام زخم های سوختگی روی پوست
  • کاهش ناراحتی و سوزش پسوریازیس، اگزما، آکنه
  • تقویت دستگاه تنفسی
  • جلوگیری از سرطان
  • از بین بردن پوست های مرده کف پا
  • درمان ریزش مو و تاسی و کچلی : از ضماد آن استفاده گردد.
  • قاعده آور: از نوشیدن جوشانده ساقه عشقه استفاده گردد.
  • افزایش قدرت جسمانی
  • ایجاد شادابی و نشاط در افراد مسن
  • فعال نمودن مغز : از جوشانده و یا عصاره عشقه استفاده گردد.
  • درمان سرماخوردگی
  • افزایش تمرکز
  • تصفیه کننده خون
  • خلط آور
  • درمان سیاه سرفه
  • درمان برونشیت های مزمن
  • پایین آوردن فشار خون

این هم جالبه: بهترین روش های درمان خانگی سوختگی با آب جوش

خواص درمانی گیاه عشقه
خواص درمانی گیاه عشقه

موارد احتیاطی و منع مصرف عشقه

  • افراد مبتلا به فشار خون بالا از این گیاه استفاده نکنند
  • افراد مبتلا به بیماری قلبی، دیابت و فشارخون پایین نیز باید در مصرف عشقه احتیاط کنند.
  • مصرف آن در دوران باراداری توصیه نمی گردد.
  • درصورت داشتن هرگونه بیماری خاص قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایید.
  • به علت داشتن ماده سمی در ریشه و برگ این گیاه در زمان استعمال موضعی دقت لازم داشته باشید.

تداخل دارویی عشقه

زودرنجی، تپش قلب، اعتیاد و نگرانی در زمره‌ی پاره‌ای از عوارض جانبی ناشی از مصرف این گیاه است. عشقه می تواند اثرات سولفات فنلزین یا سایر داروهای ضد روانی یا داروهای فشارخون یا دیابت را افزایش داده و ممکن است این داروی گیاهی با استرویید تداخل پیدا کند. همچنین این گیاه می تواند اثرات کافئین و یا سایر محرکها را افزایش دهد و باعث ایجاد احساس نگرانی شود.

همنچنین مصرف آن می تواند موجب افزایش فشارش خون و ضربان قلب شده و به طبع آن موجب افزایش عرق شود. همچنین میتواند با تغییر ضربان قلب و نامنظم شدن آن، مشکلات خواب ایجاد کند. ضمنا با توجه به تداخل آن با داروهایی استروییدی، در صورتی که از این داروها استفاده می کنید، حتما پیش از استفاده از آن با پزشک معالج خود در این زمینه مشورت کنید و بدون مشورت از این گیاه استفاده نکنید.

این هم جالبه: بیماری اوتیسم چیست + علائم و نشانه ها

انواع گونه های عشقه

انواع گونه های گیاه عشقه:

Hedera helix “Pedata

این نوع گونه با ارتفاع 4 متر و دارای برگهای 5 لوبی، به رنگ سبز ـ خاکستری متالیک با رگههای سفید ـ خاکستری میباشد. این گونه به سرما مقاوم بوده و در محیط نیمه سایه و خاک با زهکشی خوب بهتر رشد می کند. این گونه برای پوشش زمین مناسب نمیباشد.

این گونه دارای ارتفاع 5 متر و برگهایی با لوبهای نوک تیز به رنگ سبز تیره میباشد که نسبت به کاهش دما بسیار مقاوم بوده و در محیط نیمه سایه و خاک بازهکشی خوب بهتر رشد می کند. این گونه برای پوشش زمین مناسب نمیباشد.

Hedera helix “Woener

این گونه که ارتفاع آن به 4 متر و گستردگی آن به 3 متر هم می رسد، نسبت به کاهش دما بسیار مقاوم بوده و در محیط نیمه سایه و خاک با زهکشی خوب رشد بهتری دارد. این گونه دارای برگ های ضخیم سبز خاکستری با رگه های کمرنگ بوده که در زمستان ارغوانی میشوند. این گونه برای دیوارهای شمالی و شرقی بسیار مناسب است.

Hedera helix“ Nigra

این نوع عشقه که ارتفـاع و میزان گستـردگی آن به 2/1 متـرمیرسد و برای دیوارهـای شـمالی کوتاه مناسـب است، دارای برگهای بسیار متراکم و کوچک و به رنگ سبز تیره بوده و نسبت به سرما مقاوم است و محیط نیمه سایه و خاک با زهکشی خوب را ترجیح میدهد.

Hedera helix “Atropurpurea

این گونه که ارتفاع آن به 4 متر و میزان گستردگی آن به 5/2 متر می رسد، برای دیواره های سایه مناسب است و دارای برگهای بسیار متراکم، 5 لوبی و به رنگ سبز تیره میباشد. این گیاه نسبت به سرما مقاوم بوده و در محیط نیمه سایه و خاک با زهکشی خوب بهتر رشد می کند.

Hedera helix “Adam

این گونه که ارتفاع آن به 2/1 متر و میزان گستردگی آن به یک متر میرسد، دارای برگهای متراکم و کوچک و به رنگ سبز روشن با حاشیه کرم مایل به زرد میباشند که در گلخانه به صورت مداوم رشد میکند و نسبت به سرما نیمه مقاوم بوده و آفتاب کامل و خاک بازهکشی خوب را ترجیح میدهد.

Hedera helix “Eva

این گیاه که ارتفاع آن به 2/1 متر و میزان گستردگی آن به یک متر میرسد، برای دیوارهای گرم مناسب است و در گلخانه به طور مداوم رشد می کند. این گیاه دارای برگهای کوچک سه لوبی به رنگ سبز مایل به خاکستری با حاشیه کرم میباشد. این نوع عشقه به کاهش دما مقاومت نسبی داشته اما در آفتاب کامل به همراه خاک با زهکشی خوب بهتر رشد می کند.

Hedera helix “Anne Marie

این گونه که اغلب در گلخانه و به عنوان گیاه آپارتمانی کشت میشود و برای دیوارهای گرم مناسب است،ارتفاع آن به 2/1 متر و میزان گستردگی آن به یک متر میرسد و دارای برگهای 6 لوبی متوسط به رنگ خاکستری مایل به سبز روشن با حاشیه کرم میباشد. این گیاه نسبت به کاهش دما مقاومت نسبی دارد اما در فضای باز در زمستان آسیب میبیند و آفتاب کامل به همراه خاک با زهکشی خوب را ترجیح می دهد.

Hedera helix “Galcier

این گونه که برای پوشش زمین و دیـوارها مناسب است، دارای برگهای مثلثی به رنگ نقرهای، سبز مایل به خاکستری با یک حاشیه سفید باریک میباشد و ارتفـاع آن به 3 مترو میـزان گستردگی آن به 2 متر میرسد. این گونه نیز به سرما مقاوم بوده اما در آفتاب کامل و خاک با زهکشی خوب بهتر رشد می کند.

Hedera helix “Heise

این گونه که ارتفاع آن به 30 سانتی متر و گسترگی آن به 60 سانتی متر می رسد، دارای برگهای کوچک به رنگ سبز خاکستری با رگه های کرم میباشد ونسبت به کاهش دما مقاوم بوده و در محیط نیمه سایه با خاک زهکشی خوب رشد بهتری دارد. این گونه جهت پوشش زمین و محوطه های سرپوشیده و بسته مناسب است.

این هم جالبه: تاثیر کاهش وزن و لاغری بر بدن؛چه اتفاقی پس از شروع کاهش وزن در بدن می افتد!!

خواص درمانی گیاه عشقه 2
خواص درمانی گیاه عشقه

شرایط نگهداری و نیاز های پاپیتال

محل مناسب : محیطی نیمه سایه یا سایه بر روی دیوارهای شمالی و شرقی مناسب است اما دیواره های جنوبی روشن «آفتابگیر» برای این گیاه بسیار گرم است. انواع پاپیتال که دارای برگ سبز هستند قادر به تحمل محیط های سایه شدید میباشند، در حالی که انواع ابلق آن طالب نور بیشتری هستند و در نور آفتاب رنگ زیباتری دارند.

نور لازم برای گیاه عشقه:

نور کامل را بر نیم سایه و تاریکی ترجیح میدهند،ولی از افتاب مستقیم بیزار است.نور مستقیم باعث سفید و کمرنگ شدن برگها میشود.واریته های ابلق به نور بیشتری احتیاج دارند.

دما لازم برای گیاه عشقه:

حداقل درجه حرارت مطلوب برای اپارتمان در زمستان ۸ درجه و حداکثر در تابستان ۱۸ درجه است.چناچه هوا گرم تر از حد معمول باشد غبارپاشی لازم است.

آبیاری گیاه عشقه:

در تابستان دوبار و در زمستان در هر هفته آبیاری کنید.پاپیتال اگر به خوبی استقرار یافته باشد میتواند شرایط کم باران و درجه حرارت بالا را برای مدتی تحمل کند اما اگر آبیاری عمیق صورت گیرد رشد گیاه بهتر و انبوه تر خواهد بود. بهتر است فواصل آبیاری طوری تنظیم شود که خاک رطوبت متعادلی داشته باشد (یعنی در فصل تابستان دور آبیاری را کوتاه و در پاییز و زمستان زیاد نمایید). باید به این نکته توجه داشت که خشکی بیش از حد باعث کندی رشد و آبیاری زیاد سبب زردی برگها و ریزش آنها میگردد

رطوبت لازم برای گیاه عشقه:

در تابستان هر روز گیاه را غبارپاشی کنید،مگر اینکه گیاه در محل خنک تری نگهداری شود که در این صورت به هفته ای یکبار تقلیل می یابد.جهت دسترسی به رطوبت پایدار در زیر گلدانی سنگریزه دار اب بریزید،مواظب باشید ته گلدان با اب درتماس نباشد.

تغذیه گیاه عشقه:

کمبود در عناصر معدنی خاک را با اضافه نمودن کود های شیمیایی جامد محلول در اب مخصوص گلهای زینتی طبق دستور جبران کنید،هر دو هفته یکبار گیاه را تغذیه نمایید.

خاک مناسب برای گیاه عشقه:

از انواع خاک های کمپوست لیمونی و پیت میتوانید استفاده کنید.

تعویض گلدان گیاه عشقه:

گیاه بالغ بالای ۳ سال سن را در فصل بهار تغییر گلدان دهید.گیاهان در حال رشد ممکن است به هر سال دوبار تعویض گلدان نیاز داشته باشند.در صورت سنگین بودن و عدم امکان،خاکهای سطحی گلدان را با خاک نو و غنی تعویض کنید.

تمیز نمودن برگهای گیاه عشقه:

غبارپاشی جهت تمیز نمودن برگها کافی است،در صورت لزوم میتوانید از پارچه یا اسفنج مرطوب استفاده کنید.حتی الامکان از مواد براق کننده برگها استفاده نکنید.

تکثیر گیاه عشقه:

گرفتن قلکه از شاخه هایی که در حال رشدد رویشی هستند در بهار یا تابستان،پیوند روی پایه های مقاوم.

هرس پاپیتال یا گیاه عشقه:

پاپیتال به هرس خاصی نیاز ندارد اما در گیاه جوان، شاخه ها و ساقه هایی را که ضعیف به نظر میرسند حذف مینمایند تا رویشهای قویتری رشد کنند. پس از تثبیت گیاه نیز هر از چندگاهی آن را سر شاخه زنی نمایید تا رشد آن کنترل شود. اما هیچگاه حذف شاخه ها و ساقه ها را تا محل ساقه های مسن تر از ۴ تا ۵ سال انجام ندهید زیرا ساقه های با این سن، بسیار کند تجدید حیات مینمایند.

در مورد انواع ابلق نیز به محض ظهور شاخه های سبز یک دست آنها را حذف نمایید چرا که این شاخه های سبز مقاوم تر هستند و اگر حذف نگردند، غالب شده و به تدریج شاخه ابلق در روی گیاه دیده نمیشود. در مناطقی که احتمال نشستن گرد و غبار بر روی شاخه و برگ این گیاه وجود دارد نیز هر چند وقت یکبار گیاه را سرشاخه زنی نمایید.

 

این مطالب هم جالبن:

خواص کینوا، آیا کینوا واقعا لاغر کننده است؟

سه گیاه دارویی معجزه گر برای رهایی از آرتروز زانو!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × 1 =

دکمه بازگشت به بالا