روانشناسی شخصیت از روی حرف زدن: مراقب حرف زدنتان باشید!
روانشناسی شخصیت از روی حرف زدن: تا مرد سخن نگفته باشد، عیب و هنرش نهفته باشد!
آیا واقعا میشه از نوع صحبت کردن افراد به شخصیت اونها پی برد؟ آیا مطالبی که در سطح اینترنت درمورد شخصیت شناسی از روی حرف زدن و صحبت کردن افراد هست درسته؟ چقدر این مطالب میتونه حقیقت داشته باشه؟ خوشبختانه توی این مقاله میخوایم به طور کامل به این مسئله بپردازیم.
آیا روانشناسی شخصیت از روی حرف زدن انسان ممکن است؟
در قدم اول باید به این موضوع بپردازیم که اصلا آیا میشه از روی صدا و صحبت کردن افراد به شخصیتشون پی برد؟ این موضوع هم مثل سایر موضوعات مبحث شخصیت شناسی، به ۲ دسته تقسیم بندی میشه، دسته اول مطالبی هستن که هیچ پایه و اساس علمی ندارن و دسته دوم، مطالب تحقیق شده و معتبر.
۱- مطالب کاملا غیرعلمی و صرفا جهت سرگرمی
این مطالب صرفا برای سرگرمی نوشته شدن که تعدادشون هم در سطح اینترنت بسیار زیاد هست. کافیه که در گوگل عباراتی مثل شخصیت شناسی از روی صدا و یا صحبت یا حتی ماه تولد و… رو سرچ کنید تا با انبوهی از مطالب مختلف روبرو بشید. خوندن این مطالب کاملا صدق نمی کنه و ممکنه بیش تر جنبه سرگرمی داشته باشه.
۲- مطالب تحقیق شده و قابل استناد
دسته دوم موارد و مطالبی هستن که برای بدست آوردن اونها تحقیقات بسیاری شده و با بررسی یک جامعه آماری بزرگ، مطالب قابل اطمینانتری ارائه کردن. ما در این مقاله تصمیم داریم به مطالب دسته دوم بپردازیم و با مطالبی که هیچ پایه و اساسی ندارند کاری نداریم (البته در حوزه علوم انسانی هیچوقت هیچچیز قطعی و ۱۰۰% نیست).
خب پس بریم سراغ نکاتی که درمورد شخصیت شناسی از روی صحبت افراد مطرح شده و قابل استناد به مطالعات علمی هستن:
- ارتباط این موضوع به مبحث برونگرایی و درونگرایی
- ارتباط این موضوع با بحث احساسی بودن یا منطقی بودن
- نقش حرف زدن در مدل بین المللی DISC
تاثیر برونگرایی و درونگرایی فرد در نحوه صحبت کردن او
روانشناسی شخصیت از روی حرف زدن: به طور کلی در مبحث روانشناسی شخصیت و رفتارشناسی، تقسیم بندی صحبت کردن انسان از چند جهت قابل بررسی هست. مورد اول، تقسیم بندی کلی براساس برونگرا بودن و درونگرا بودن افراد هست، مورد بعدی منطقی بودن یا احساسی بودن فرد. در ابتدا درمورد برونگرایی و درونگرایی افراد و تاثیر اون در حرف زدن صحبت خواهیم کرد.
ویژگی برونگرایان در صحبت کردن
روانشناسی شخصیت از روی حرف زدن: برونگرا ها چونکه معمولا از دید بقیه انرژی بیشتر دارن و فعالتر هستن، این انرژی رو توی صحبت کردنشون هم به بقیه انتقال میدن، یعنی از طریق زبان بدن، تن صدا، میمیک صورت و… انرژی بالاشون رو مصرف میکنن. در اینجا چندتا ویژگی کلی آوردم که درمورد نحوه صحبت برونگراهاست:
- بیشتر صحبت میکنند
- سریعتر صحبت میکنند (نسبت بیان تعداد کلمه در واحد زمان بیشتره)
- لحن صحبت انرژی و هیجان بالاتری دارد
- تن صدا بالاتر است
- زبان بدن هنگام صبحبت کردن کاملا باز و پویا هست
- میمیک صورت و چهره درموقع حرف زدن زیاد تغییر میکنه (یعنی به طور مثال وقتی میخوان بگن از یه موضوعی تعجب کردن و یا خوشحال شدن یا عصبی و یا… فرم صورت مثل چشم، ابروها، دهان و… اون حس رو، مثل تعجب کردن، رو به شما القا میکنه انگار که دوباره دارن تجربهاش میکنن)
- نسبتا، کلینگرتر هستن
ویژگی درونگرایان در صحبت کردن
روانشناسی شخصیت از روی حرف زدن: اما درونگراها در صحبت کردن به طور کلی بلعکس برونگراها هستن، اونها سعی میکنن که انرژیشون کمتر مصرف بشه و به همین دلیل توی صحبت کردنها آرومتر هستن، هرچند که خیلی تمایلی به حرف زدن ندارن مگه اینکه واقعا لازم باشه. پس درونگراها در حرف زدن ویژگیها زیر رو دارن:
- کمتر صحبت میکنن و بیشتر گوش میدن
- تن صدای پایینتری دارن
- انرژی و هیجان کمتری در حرف زدن دارن
- کلمات شمرده شمردهتر هست (یعنی نسبت تعداد کلمه در واحد زمان نسبت به برونگراها کمتر هست)
- کمتر از زبان بدن استفاده میکنن
- میمیک صورت و چهره درموقع حرف زدن خیلی تغییر نمیکنه و بیشتر دهان تکون میخوره
- نسبتا جزئینگرتر از برونگراها هستن
تاثیر منطقی بودن یا احساسی بودن در حرف زدن آدمها
روانشناسی شخصیت از روی حرف زدن: این مورد هم در اندازه خودش در نحوه صحبت و صدای افراد تاثیر داره. افراد که احساسیتر هستن غالبا لحن صحبت اونها گرمتر، صمیمیتر و دوستانهتر هست.
افرادی که منطقیتر هستن معمولا اغلب صحبتهای اونها مربوط به کار و اصل مطلب هست و کمتر به سلام و احوالپرسی و… مطالب حاشیهای میپردازن، درضمن لحن صحبتشون هم کمی خشکتر و رسمیتر هست. همنطور اونها بیشتر به موارد واقعی و به دور از خیال در صحبتهاشون اشاره میکنن و درمورد واقعیت موجود صحبت میکنن.
ارتباط مدل DISC با نحوه صحبت کردن آدمها
شما با یادگیری مدل DISC میتونید از روی شنیدن صدا و حرف زدن افراد به الگوی رفتاری طرف مقابل پی ببرید، حتی این امکان وجود داره که شما از پشت تلفن صدای افراد رو تحلیل کنید.
مدل DISC یکی از دقیقترین مدلها درمورد تشخیص انسانها از روی تن صدا، لحن صدا و نحوه صحبت کردن اونهاست. در اینجا میخوایم اشارهای به هر تیپ رفتاری در مدل DISC داشته باشیم و درمورد هرکدومشون به طور خیلی مختصر و کوتاه صحبت کنیم.
الگوهای D در صحبت کردن
مدلهای رفتاری D اغلب سریعتر و بلندتر از بقیه صحبت میکنند و سریع میرن سر اصل مطلب و حوصله داستان شنیدن از شمارو ندارن. همینطور اونها در صحبتهاشون بسیار رک و صریح هستن و اصطلاحا حرف آخر رو همون اول بهتون میزنن. گاهی وقتها بقیه احساس میکنن که Dها عصبانی شدن اما اونا فقط دارن حرف میزنن!
خلاصه ویژگی Dها در صحبت کردن:
- سریع و تند صحبت کردن
- رفتن سر اصل مطب بدو از حاشیه
- تن صدای بالا
- جدی هستن
- معمولا امری صحبت میکنن و دستور میدن
- توی صحبتهاشون زیاد از کلمه «خب» استفاده میکنن. (یعنی بسه دیگه، میدونم میخوای چی بگی، تمومش کن!)
- وسط صحبت شما میپرن بدون اینکه حواسشون باشه
- توی صحبت به چشمهای شما نگاه میکنن
تشخیص الگوهای i در صحبت کردن
اولین چیزی که میشه iهارو در همون قدم اول شناخت حرف زدنشونه، یعنی اونا از همه بیشتر حرف میزنن بدون اینکه خسته بشن. معمولا توی صبحتهاشون میخندن و همینطور خیلی خوب میتونن با بقیه ارتباط بگیرن چون خوب صحبت میکنن. و گاها هم توی صحبتهاشون از حرفهای غیر منطقی و اغراق آمیز صحبت میکنن.
مثلا میگن: «حاجی سه ساعته دم در مارو کاشتی!» این جمله به خودی خود معنا و مفهوم خاصی نداره، ممکنه اون فرد فقط ۲۰ دقیقه منتظر شما بوده باه اما این اغراق باعث جذابتر شدن صحبت کردن میشه (منظورم اینجا دروغ گفتن نیست).
خلاصه ویژگی مدل I در حرف زدن:
- تن صدای سینوسی (گاهی بالا و گاهی پایین)
- حرف زدن جذاب و پر انرژی
- استفاده از مثالها و اغراق در صحبت
- غیر رسمی و خودمانی و راحت
- زبان بدن بسیار باز و فعال
- اهل حاشیه و زیادهگویی
- صحبت بسیار زیاد بدون خستگی
- ارتباط گرفتن راحت با بقیه و صحبت راحت در جمع
تشخیص الگوهای S در صحبت کردن
یکی از مهمترین ویژگی که مخصوص Sهاست، مهارت خوب شنیدن هست. برعکس iها که خوب میتونن صحبت کنن، Sها میتونن خیلی خوب گوش بدن. معمولا مدلهای S لحن صمیمانه و مهربانانهای دارن اما خیلی پر انرژی نیستن، یه چیزی مثل لحن مامان بزرگهای مهربون که باهامون صحبت میکردن!
خلاصه نکات الگوی S در صحبت کردن:
- لحن نرم و مهربان
- زبان بدن کم و شل
- لحن صحبت کشدار
- تن صدای آرام و ملایم
- تعداد کلمات در واحد زمان کم (یعنی شمرده شمرده صحبت کردن)
- کامل صبر میکنن تا حرف شما تموم بشه و توی حرف شما نمیپرن
- موقع صحبت توی چشمهای شما نگاه نمیکنن و اصطلاحا نگاهشون رو میدزدن
- توی صحبت کردن از کلمه «ببخشید» زیاد استفاده میکنن
تشخیص الگوهای C در صحبت کردن
Cها هم مثل Sها خیلی کم صحبت میکنن ولی تفاوتشون با Sها اینه که مثل اونها صمیمی و مهربون نیستن. دقیقا بلعکس، کاملا رسمی، مودب و یکم خشک هستن. گاها توی افراد وقتی الگوی C خیلی زیاد میشه انگار شما با یه ربات در حال صحبت هستی و خیلی اثری از احساس نمیبینی.
خلاصهای از ویژگیهای Cها در حرف زدن:
- صدای سرد
- کلمات شمرده شمرده اما ضربهای (یعنی کشدار نیست)
- لحن رسمی (معمولا شمارو به فامیل صدا میکنن)
- کلمات و لحن کاملا مودبانه و با شخصیت
- تن صدای کم
- صحبت کم
- کمترین میمک صورت
- زبان بدن بسته و رسمی
آیا روانشناسی شخصیت از روی حرف زدن برایتان مفید بود؟ کدام ویژگی ها را بیش تر در خودتان می بینید؟ شما درونگرا هستید یا برونگرا؟