زلزلههای پیدرپی در دریای اژه و هشدار درباره خطر سونامی
مدیریت بحران فقط رسیدگی به خرابیها نیست، بلکه باید از وقوع فاجعه جلوگیری کرد. ایجاد شهرهای مقاوم در برابر زلزله یعنی بهبود زیرساختها، نظارت بر ساختوسازها و اعمال استانداردهای سختگیرانه!
عصرترکیه – دریای اژه در یک هفته گذشته شاهد زمینلرزههای متوالی بوده است. تاکنون بیش از ۴۰۰ زلزله ثبت شده و آخرین مورد آن زلزلهای به بزرگی ۴.۹ ریشتر در ساعت ۱۵:۱۷ بوده است. این زمینلرزهها پس از هشدارهای زمینشناس برجسته، پروفسور ناجی گرور، زمین شناس، درباره خطر زلزله و سونامی، نگرانیها را افزایش داده است.
بر اساس بررسیهای علمی، این زلزلهها ناشی از حرکت صفحات تکتونیکی هستند. منطقهای که ترکیه در آن قرار دارد، تحت تأثیر فشار صفحات اوراسیا، آناتولی، آفریقا و عربستان است. پروفسور گرور در گفتوگو با روزنامه حریت اعلام کرده که حرکت صفحه آفریقا به زیر صفحه آناتولی و تنشهای ناشی از آن، مهمترین عامل این زمینلرزههاست.
این زمینلرزهها میتوانند منجر به جابهجایی گسلها و در نتیجه، وقوع سونامی شوند. پروفسور گرور هشدار داده که تحرکات شمال شرق جزیره سانتورینی یونان میتواند مستقیماً بر شهرهای ساحلی موغلا و آیدین در ترکیه تأثیر بگذارد. وی تأکید کرد: در صورت وقوع شکستگی بزرگ در این منطقه، ترکیه نیز با خطر زلزله و سونامی مواجه خواهد شد.
در جزیره سانتورینی، به دلیل افزایش خطر زمینلرزه، تدابیر پیشگیرانه از جمله تعطیلی مدارس، برپایی کمپهای اضطراری و تخلیه مناطق پرخطر انجام شده است. پروفسور گرور از این اقدامات تمجید کرده و گفته است: این همان کاری است که باید انجام شود. پیشگیری مهمتر از انتظار برای زلزله است. اما وی در عین حال از نبود آمادگی مشابه در ترکیه انتقاد کرده و خواستار ایجاد وزارت مدیریت بحران و آمادگی کشور برای مقابله با زلزلههای احتمالی شده است.
پروفسور گرور با اشاره به سالگرد زلزله ۶ فوریه ۲۰۲۳، تأکید کرد که ترکیه باید شهرهای مقاوم در برابر زلزله ایجاد کند. وی گفت: مدیریت بحران فقط رسیدگی به خرابیها نیست، بلکه باید از وقوع فاجعه جلوگیری کرد. ایجاد شهرهای مقاوم در برابر زلزله یعنی بهبود زیرساختها، نظارت بر ساختوسازها و اعمال استانداردهای سختگیرانه!
منبع-روزنامه حریت
منبع: عصر ترکیه