سلامتبیماری ها

آیا آبله میمون مثل کرونا واگیر دار است؟ همه چیز درباره‌ی آبله میمون…

این روزها نگرانی از شیوع بیماری آبله میمون افزایش یافته است. سازمان بهداشت جهانی از موارد ابتلای جدید در کشورهای اروپایی ابراز نگرانی کرده است. تعداد موارد ابتلا در حال افزایش است. چرا به این نوع از آبله، آبله میمون گفته می شود؟

در هفته های اخیر موارد ابتلا در سراسر جهان گزارش شده است. بیش از 80 مورد آبله میمون در حداقل 12 کشور تایید شده است. سازمان بهداشت جهانی گفته است که 50 مورد مشکوک دیگر در حال بررسی هستند و احتمال دارد موارد بیشتری گزارش شود.

آلودگی در 9 کشور اروپایی و همچنین ایالات متحده، کانادا و استرالیا تایید شده است. این بیماری بیشتر در نواحی دورافتاده مرکز و غرب آفریقا شایع است. به گفته سرویس بهداشت ملی بریتانیا، این یک عفونت ویروسی نادر است که معمولاً خفیف است و اکثر افراد در عرض چند هفته از آن بهبود می یابند. اما، دقیقاً نام این بیماری از کجا گرفته شده است؟ با بخش سلامت از مجله گفتنی همراه باشید.

این مطلب هم جالبه: خواص میخک برای آقایان با روش مصرف

دلیل نامگذاری این بیماری

دانشمندان در سال 1958 ناماین بیماری را برای اولین بار در میمون های آزمایشگاهی کشف کردند. اولین مورد انسانی این بیماری در سال 1970 در جمهوری دموکراتیک کنگو در طی یک دوره تشدید تلاش برای از بین بردن آبله ثبت شد. از آن زمان آبله میمون در انسان های سایر کشورهای آفریقای مرکزی و غربی گزارش شده است.

از آنجایی که آبله میمون و آبله شباهت دارند، یک ضربه آبله محافظت خوبی در برابر آبله میمون ارائه می دهد. طبق مطالعات انجام شده، واکسن آبله ایموانکس حدود 85 درصد در پیشگیری از این بیماری نیز موثر است. کمتر از آبله مسری است و باعث بیماری کمتری می شود.

طبق گفته WHO، واکسن های جدیدتری ساخته شده است که یکی از آنها برای پیشگیری از آبله میمون تایید شده است. یک عامل ضد ویروسی توسعه یافته برای درمان آبله نیز برای درمان آبله میمون مجوز گرفته است.

آبله میمون

چگونه گسترش می یابد؟

هنوز مشخص نیست که چرا این شیوع غیرعادی در حال حاضر اتفاق می افتد. آبله میمون به راحتی بین انسان ها پخش نمی شود و در عوض تصور می شود که از حیوانات وحشی مانند جوندگان به انسان منتقل می شود. اما برخی از راه‌هایی که می‌تواند بین انسان‌ها منتقل شود شامل لمس لباس، رختخواب یا حوله‌هایی است که توسط افراد مبتلا به راش آبله میمون استفاده می‌شود. دست زدن به تاول ها یا دلمه های پوست آبله میمون نیز می تواند باعث انتقال بیماری شود. این ویروس همچنین می تواند از طریق سرفه یا عطسه فرد مبتلا به بثورات آبله میمون منتشر شود.

دکتر سوزان هاپکینز از UKHSA (آژانس امنیت سلامت بریتانیا) گفت: «نسبت قابل توجهی» از موارد اخیر در بریتانیا و اروپا در مردان همجنس‌گرا و دوجنس‌گرا مشاهده شده است «بنابراین ما به‌ویژه آنها را تشویق می‌کنیم که نسبت به علائم و نشانه‌ها هوشیار باشند. اگر نگران هستید کمک بخواهید». اما افرادی که در تماس نزدیک با فردی که آبله میمون دارد می توانند به طور بالقوه به این ویروس مبتلا شوند.

 

علائم و نشانه ها

طبق گفته سازمان جهانی بهداشت، دوره کمون آبله میمون معمولا از 6 تا 13 روز است اما می تواند بین 5 تا 21 روز باشد. علائم اولیه شامل تب، سردرد، دردهای عضلانی، کمردرد، تورم غدد لنفاوی، لرز و خستگی است. رویش پوست معمولاً در عرض 1-3 روز پس از ظهور تب شروع می شود. بثورات بیشتر بر روی صورت و اندام ها متمرکز است تا روی تنه. می تواند صورت، کف دست ها، کف پا، غشاهای مخاطی دهان، اندام تناسلی و همچنین قرنیه را درگیر کند. آبله میمون معمولاً یک بیماری خود محدود شونده است که علائم آن بین 2 تا 4 هفته طول می کشد.

 

مدت زمان عفونت و بهبودی

دوره کمون (زمان از عفونت تا علائم) برای آبله میمون معمولاً 7 تا 14 روز است اما می تواند بین 5 تا 21 روز باشد. در عرض 1 تا 3 روز (گاهی اوقات طولانی تر) پس از ظهور تب، بیمار دچار بثورات می شود. این بیماری خفیف است و بیشتر افراد در عرض چهار هفته بهبود می یابند. با این حال، افراد مبتلا باید در یک بیمارستان تخصصی بستری شوند.

 

آیا می توان از آن جلوگیری کرد؟

برای جلوگیری از ابتلا به ویروس آبله میمون اقداماتی وجود دارد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) ایالات متحده توصیه می کند از تماس با حیواناتی که می توانند حامل ویروس باشند (از جمله حیواناتی که بیمار هستند یا در مناطقی که آبله میمون ها مرده هستند) خودداری کنید. همچنین باید از تماس با موادی مانند ملافه که با حیوان بیمار تماس داشته است خودداری شود.

CDC می افزاید که بیماران مبتلا باید از دیگرانی که در معرض خطر عفونت هستند جدا شوند. به مردم توصیه می شود پس از تماس با حیوانات یا انسان های آلوده، بهداشت دست خود را رعایت کنند، مانند شستن دست ها با آب و صابون یا استفاده از ضدعفونی کننده دست مبتنی بر الکل می تواند موثر باشد.

 

لینک های مرتبط:

آلرژی + همه چیز درباره ی حساسیت فصلی

چرا همیشه بی حالم؟+علل خستگی و بی حالی مفرط

اضطراب اجتماعی چیست و چگونه علائم آن را تشخیص دهیم؟

 

سارا محبی

سارا محبی هستم فارغ التحصیل سینما از دانشگاه علم و فرهنگ علاقه زیادی به دنیای سینما و اخبار و مطالب این حوزه دارم. دوست دارم جدیدترین اخبار مرتبط با سلبریتی ها رو دنبال کنم و اون ها رو با شما عزیزان هم به اشتراک بگذارم. سایر علایق: نوشتن، نقاشی و یوگا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × چهار =

دکمه بازگشت به بالا