راهکارهای معجزه آسا برای درمان واریس پا
درمان واریس پا: واریس یک بیماری عروقی سیاهرگی است که حدود ۱۰ الی ۲۰ درصد از کل جمعیت جهان را درگیر کرده است و به شکلهای مختلفی بروز پیدا میکند. واریس به انگلیسی با عنوان «Varicose veins» شناخته میشود و وجه تسمیه خود را از واژه لاتین Varix گرفته که به معنای پیچخوردگی است. با مطلب درمان واریس پا و یک درمان خانگی از بخش سلامت مجله اینترنتی گفتنی همراه باشید.
این هم جالبه: برای جلوگیری از یائسگی زودرس چه بخوریم چه نخوریم؟
واریس چیست؟
رگهای تارعنکبوتی، رگهای نازک و ریزی هستند که گاهی از زیرپوست خودنمایی کرده و ظاهر پوست را زشت میکند. باید گفت که از یک درد گنگ و احساس خستگی در پا شروع میشود. البته که خیلی از افراد آن را پشت گوش میاندازند و منتظر میمانند تا روزی که این درد برطرف شود غافل از اینکه یکی از سیاهرگهای پایشان روزبهروز گرفتگی بیشتری پیداکرده و بعدازآن میبینند که قسمتی از پایشان تغییر رنگ داده و متورم شده و بهشدت دردناک است. انواع دیگری از برجستگیهای عروقی بهجز واریس ممکن است در پاها دیده شود. میزان شیوع این اختلال بین %۵۰ -۱۰ تخمین زده میشود. البته این میزان با بالا رفتن سن افزایش مییابد. زنانی که چندین بارداری و زایمان داشتهاند شانس بیشتری دارند و احتمالاً میزان شیوع در جوامع شهری بیشتر از جوامع روستایی است.
علت واریس پا چیست؟
معمولا واریس پا با افزایش سن ایجاد میشود، زیرا حالت کشسانی، ارتجاعی و قدرت رگها با روند طبیعی افزایش سن، کاهش مییابد. اما برخی افراد در جوانی دچار واریس خواهند شد که ممکن است برای آنها کمی آزاردهنده (از لحاظ ظاهری) باشد.
باید اشاره کنیم که طبق تحقیقات واریس زمینه ارثی دارد. از دیگر علل شایع واریس در افراد مختلف میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- زمینه ارثی
- راه رفتن، ایستادن و نشستن طولانی مدت به علت شغل، مانند آرایشگری و پرستاری
- انجام ورزشهای سنگین نامتعارف و غیر اصولی مانند بدنسازی که در صورت اجرای نادرست باعث فشار زیاد به عضلات و پاها خواهد شد.
- تغذیه نامناسب مانند مصرف بیش از اندازه غذاهای کنسروی و فرآوریشده که باعث کاهش ریزمغذیهای ضروری مانند ویتامینهای گروه B در بن میشوند.
- سیگار کشیدن از سنین پایین
- پوشیدن لباسهای بسیار تنگ در بالاتنه مانند گنهای لگن و شکم
- مصرف داروهای ضدبارداری برای مدت طولانی
- چندین بارداری متوالی
- رژیم کاهش وزن سریع
- برخی بیماریها مانند کمکاری تیروئید
در این موارد احتمال ایجاد رگهای واریسی در افراد با سنین مختلف افزایش مییابد.
این هم جالبه: بهترین زمان مصرف سرکه سیب / کاهش چربی خون با سرکه سیب
علائم واریس پا
در اغلب موارد رگهای واریسی تنها نشانههای ظاهری دارند و درد و ناراحتی برای افراد ایجاد نمیکنند. اما برخی افراد مانند زنان از ظاهر تیره، برجسته و نامناسب واریسها خوششان نمیآیند و به دنبال درمان هستند. البته باید اشاره کنیم که در مواردی که رگهای واریسی بزرگ، برجسته و برای مدت طولانی ایجاد شوند، باعث بروز علائم زیر خواهند شد:
- ظاهرشدن شکل رگها در سطح پوست به رنگ آبی یا بنفش
- تورم و برآمدی رگها در نواحی مختلف بدن
- احساس درد یا گاهی سنگین شدن پاها
- سوزش در ناحیه ظاهرشدن رگها
- تغییر رنگ پوست در ناحیه رگهای ظاهر شده
- تیرکشیدن عضلات پا در واریس پا
- خارش نقاطی که رگهای واریسی ظاهر شدهاند.
- گرفتگی پا در هنگام ایستادن
این علائم و نشانهها در هنگام ایستادن یا نشستن به مدت طولانی بدتر میشوند.
دلایل ایجاد واریس
پزشکان هنوز دلیل مشخص و قطعی را برای بروز این مشکل در نواحی مختلف بدن نیافتهاند، اما در حالت کلی و بر طبق تحقیقات انجام شده مهمترین عللی که در بروز این بیماری نقش دارند، عبارتند از:
- چاقی و اضافهوزن یکی از اصلیترین دلایل هستند.
- سابقه ارثی در خانواده نیز یکی دیگر از دلایل اصلی در افراد مختلف است.
- جنسیت نیز میتواند روی بروز این بیماری تأثیر بگذارد. طبق تحقیقات انجام شده درصد بالایی از مبتلایان به واریس را زنان تشکیل میدهند.
- سن افراد در بهوجودآمدن این مشکل در نواحی مختلف بدن تأثیر بسیار زیادی دارد. بیشتر افرادی که به واریس مبتلا میشوند، در محدوده سنی بالای ۳۰ الی ۳۵ سال قرار دارند.
- کسانی که سابقه داشتن مشکلات قلبی و عروقی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به چنین مشکلی قرار میگیرند.
- نوع فعالیت شغلی و روزانه افراد در ابتلا به این عارضه بیتأثیر نیست. کسانی که به مدت طولانی در یک مکان مینشینند یا برای زمان زیادی روی پا میایستند در معرض ابتلا به آن قرار دارند.
- با باردار شدن جنس مؤنث، مقدار خون بیشتری در بدن تولید میشود که این خون برای رشد جنین لازم و ضروری است. اما در مواردی نیز افزایش حجم خون موجب بروز واریس در نواحی مختلفی از بدن زن باردار نیز خواهد شد.
این هم جالبه: درمان نیش پشه آئدس: پشه آئدس به تهران رسید!+ عکس
پیشگیری از واریس
همواره شعار پیشگیری بهتر از درمان است برای هر بیماری نتیجه مثبتی دارد. دررابطهبا این عارضه پیشگیری قطعی و مطمئنی تأیید نشده است اما بیشتر پزشکان معتقد هستند با انجام کارهایی که به بالابردن و بهبود گردش خود در بدن کمک میکنند، میتوان تا حد بسیار زیادی از بروز واریس در بدن جلوگیری کرد.
مؤثرترین راهها برای پیشگیری از واریس عبارتاند از:
- انجام روزانه و مرتب فعالیت ورزشی
- تغییر مرتب و سریع حالت و وضعیت بدن
- بالاگرفتن پاها چندین مرتبه در روز
- جلوگیری از اضافهوزن و حفظ وزن متعادل
- استفادهنکردن از کفشهای نامناسب و پاشنه بلند
- اجتناب از مصرف مواد غذایی ناسالم و شور
درمان خانگی واریس پا
- پوشیدن لباس آزاد: لباسهای بپوشید که تنگ نیستند و محدودیتی برای جریان خون ایجاد نکنند.
- پاها را بالا نگهدارید: بالا نگهداشتن پاها، باعث کاهش فشار در رگهای ساق پا شده و نیروی گرانش کمک میکند تا خون بهراحتی به قلب برگردد.
- ماساژ: ماساژ آرام مناطق آسیبدیده، به گردش خون در رگها کمک میکند. برای دستیابی به نتایج بهینه میتوانید از
درمان واریس پا در طب سنتی
طب سنتی و داروهای خانگی میتوانند در درمان واریس پا مفید باشند. مصرف موارد زیر به کاهش رگهای واریسی کمک میکنند:
سرکه سیب، روغن زیتون، فلفل هندی، سیر، جعفری
درمان واریس پا با ورزش
برای درمان واریس پا ورزش میتواند در کاهش رگهای واریسی مؤثر باشد. این ورزشها باید تحت نظارت یک متخصص انجام شوند. بهترین ورزشها برای درمان واریس شامل:
- دوچرخهسواری یا پدال زدن
- پیاده روی
- بالا بردن پاها
- لانژ
- فعال و پرتحرک باشید
از نشستن برای مدت طولانی خودداری کنید. سعی کنید هرازگاهی از جای خود برخاسته و کمی در اطراف حرکت کنید و یا موقعیت خود را بهطور مکرر تغییر دهید تا خون بتواند بهراحتی جریان داشته باشد.
نکته: از انجام برخی از ورزشها اجتناب کنید
در صورت ابتلا به رگهای واریسی، باید از هر ورزش شدید و پرفشاری اجتناب کنید.وزنهبرداری و وزنه زدن نیز فعالیتهای پرفشار دیگری هستند که گردش خون وریدی را تشدید میکنند.از تمرینات یوگای طولانیمدت برای عضلات شکم و نیز حرکات کرانچ و دراز و نشست نیز خودداری کنید.
این هم جالبه: نشانه بزرگ شدن قلب چیست و چرا باید جدی بگیریم؟
روغنهای گیاهی برای درمان واریس:
برای درمان واریس پا روغنهای گیاهی را میتوان از جمله داروهایی دانست که در طب سنتی کاربردهای زیادی دارند. جالب است بدانید برای درمان واریس پا هم میتوان از روغنهای گیاهی استفاده کرد. در ادامه به توضیح بیشتر در مورد روغنهای گیاهی مؤثر برای درمان واریس میپردازیم. با ما همراه باشید.
روغن اسطخودوس: گیاه اسطخودوس با رایحه ملایم و آرامش بخش خود خواص درمانی زیادی دارد و از این گیاه پر خاصیت در صنعت تولید محصولات بهداشتی و آرایشی پوست هم استفاده میشود. تحقیقات انجام شده در مورد خواص درمانی اسطخودوس نشاندهنده تأثیرات این گیاه بر روی کاهش درد است. بو کردن اسطخودوس بر روی مواد شیمیایی موجود در مغز نظیر گابا و سروتونین تأثیر گذاشته و به این ترتیب بر روی کاهش درد مؤثر است.
اگر واریس سبب بروز درد در ناحیه مورد نظر شده باشد میتوانید پوست خود را با روغن اسطخودوس ماساژ دهید تا علاوه بر کاهش درد زخمهای پوستی شما هم کاهش یابد.
روغن اسانس شاه بلوط: یکی دیگر از روشهای درمان واریس پا استفاده از روغن اسانس شاه بلوط است. از این روغن میتوان به صورت موضعی استفاده کرد. روغن اسانس شاه بلوط درد، خارش و تورم واریس را کاهش میدهد. جالب است بدانید این روغن گیاهی پر خاصیت علاوه بر کمک به کاهش درد و تورم واریس به نوعی نقش حفاظتی داشته و از آسیب بیشتر مویرگها بر اثر واریس جلوگیری میکند.
روغن اسانس کاج دریایی: از این روغن گیاهی میتوان به عنوان معجزه درمان واریس یاد کرد. استفاده منظم از روغن اسانس کاج دریایی میتواند تأثیرات شگفتانگیزی بر روی کاهش تورم واریس داشته باشد. این روغن دارای خواص ضد التهابی هم است.
روغن اسانس بو مادران: گیاه بومادران از دیگر گیاهان دارویی مؤثر برای درمان واریس است که از روغن آن میتوان برای کاهش علائم این بیماری استفاده کرد. به منظور بهرهمندی از خواص روغن بو مادران این روغن گیاهی را به صورت موضعی استفاده کنید.
روغن براهمی: روغن آب قاشقی که تحت عنوان روغن براهمی مشهور است یکی دیگر از روغنهای کاربردی برای کاهش علائم واریس پا میباشد. این روغن دارای ترکیبات شیمیایی مؤثری به نامتری ترپنیک است که این ترکیب نقش زیادی بر روی افزایش کلاژنسازی و الاستین شدن دارد. این خصوصیت روغن براهمی آن را برای درمان واریس کاربردی کرده است. در خصوص تأثیر کلاژنسازی بر روی درمان واریس لازم به توضیح است که الاستین شدن به منظور تقویت پوشش داخلی سیاهرگ لازم و ضروری است. تقویت سیاهرگ هم به معنای کاهش واریس میباشد.
روغن زنجبیل: زنجبیل گیاه دارویی با طبع گرم است. ماساژ دادن پوست پا با روغن زنجبیل حس گرمای لذت بخشی را بر روی پوست شما ایجاد میکند. زنجبیل سرشار از آنتی اکسیدان بوده و وجود این ترکیبات سبب کمک به کاهش التهاب واریس پا میشود.
روغن هلی کریزوم: یکی از مهمترین دلایلی که سبب بروز واریس میشود، ضعیف بودن جریان خون در بدن است. روغن هلی کریزوم به دلیل مؤثر بودن در بهبود گردش خون معجزه درمان واریس است و تأثیرات زیادی در کاهش علائم واریس دارد. استفاده منظم این روغن از بروز واریس جلوگیری میکند.
روش استفاده از روغن های گیاهی برای درمان واریس:
در ادامه درمان واریس پا به توضیح بیشتر در مورد روش مناسب برای استفاده از روغنهای گیاهی به هدف درمان واریس میپردازیم. به طور کلی برای استفاده از روغنهای گیاهی روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه آورده شده است.
در توضیح اولین روش باید گفت لازم است تا 5 قطره از روغن گیاهی مورد نظر خود را با 1 لیتر آب ترکیب کنید. سپس به صورت کمپرس سرد یا گرم پارچهای را با این ترکیب خیس کرده و به مدت 15 دقیقه بر روی ناحیه آسیب دیده پا قرار بدهید. در حین اجرای این روش برای نتیجه دهی بیشتر باید پاهای خود را بالا نگه دارید.
روش دیگر استفاده از روغنهای گیاهی ترکیب 30 قطره از روغن گیاهی مورد نظر با 3 قاشق غذا خوری روغن حامل است. روغن حامل میتواند روغنهایی نظیر روغن زیتون، روغن بادام شیرین، روغن جوجوبا یا روغن نارگیل باشد. ترکیب به دست آمده را درون ظرف مناسب ریخته و در فواصل زمانی منظم نواحی آسیب دیده پا را در جهت قلب با این ترکیب ماساژ دهید.
روش دیگر استفاد از روغن گیاهی برای درمان واریس اضافه کردن 8 قطره از روغن گیاهی مورد نظر به مقدار کمی روغن حامل به منظور رقیقسازی آن است. ترکیب به دست آمده را درون آب گرم ریخته و با این آب حمام کنید.
روش درمان واریس پا در کلینیک
برای درمان واریس پا روشهای متفاوتی وجود دارد که با توجه به شدت این بیماری توسط پزشک تجویز میشوند. در زیر به تعدادی از این درمانها اشاره خواهیم کرد:
1. استفاده از جوراب یا بانداژهای طبی برای کمک به انقباض رگها و تقویت عضلات
شرکتهای تولیدکننده تجهیزات پزشکی جورابهای واریس را مختلفی با جنس و در اندازههای مختلفی تولید میکنند. این جورابها خاصیت کشسانی زیادی دارند که باعث انقباض و فشار به عضلات و رگها میشوند. در این حالت پمپاژ خون در رگهای قسمت انتهایی پا به سمت قلب بهتر صورت میگیرد. باید اشاره کنیم که استفاده از جورابهای واریس به صورت نادرست، طولانی مدت یا بدون تجویز پزشک، به جای فایده ضرر خواهد داشت. پس برای استفاده از این محصولات حتما با پزشک خود مشورت کنید.
2. اسکلروتراپی واریس؛ از بین بردن رگهای ناسالم با یک تزریق ساده
یکی از رایجترین روشهای درمان واریس پا استفاده از اسکلروتراپی است. در اسکلروتراپی یک محلول خاص را به صورت مستقیم به رگهای واریسی تزریق میکنند. این محلول باعث از بین رفتن عروق گرفته میشود که به مرور زمان جای آنها رگهای جدیدی ایجاد خواهد شد. اسکلروتراپی یکی از بهترین روشها برای درمان واریسهای پرپیچ و تاب، با عود مکرر است.
3. درمان واریس پا با لیزر؛ روشی رایج، محبوب و با اثرگذاری بالا
در لیزر درمانی برای واریس با گرما دادن به رگ آسیبدیده، باعث جمع یا بسته شدن آن میشوند. در این حالت دیگر خون در این رگ جریان نخواهد داشت و بعد از مدتی از بین میرود و به جای آن رگهای کناری خون را جابهجا میکنند.
از روش لیزر درمانی برای بهبود واریسهای کوچک و عروق عنکبوتی استفاده میکنند. زیرا این روش درمانی در رگهای کوچک تاثیر بیشتر دارد. البته باید اشاره کنیم که در اغلب موارد پزشکان از لیزر درمانی در کنار اسکلروتراپی یا عمل جراحی استفاده میکنند. توجه داشته باشید که لیزر درمانی رگهای واریسی ممکن است طی چند جلسه انجام شود. معمولا باید بین هر جلسه ۶ تا ۷ هفته فاصله وجود داشته باشد تا رگ درمان شده در جلسه قبلی به کلی خوب شود.
4. نور درمانی رگهای واریسی؛ برای رگهایی که امکان لیزر و اسکلروتراپی ندارند
درمان واریس پا، در نور درمانی از طول موج خاصی از نور برای بستن، ذوب یا مسدود کردن رگ واریسی استفاده میکنند. معمولا نور درمانی برای بهبود رگهای غیر عادی عنکبوتی، عروق واریسی خاص و رگهای حاصل از بارداری استفاده میشود. در این شرایط روشهای درمانی معمول مانند اسکلروتراپی یا لیزر درمانی جواب نخواهند داد.
5. درمان واریسهای شدید پا با روش ابلیشن گرمایی
برای درمان واریس پا در روش ابلیشن گرمایی از لیزر یا امواج رادیویی با فرکانس بالایی استفاده میکنند. روند انجام این درمان به این صورت است که:
- پزشک قسمتی که قرار است روی آن درمان انجام شود را بی حس میکند.
- در مرحله بعد برش خیلی کوچکی در پوست و نزدیکی رگ واریسی (معمولا در زیر زانو) ایجاد میکند.
- سپس یک کاتتر کوچک را به درون رگ ارسال میکند. نوک کاتتر با تکنولوژی که دارد باعث گرم شدن قسمت داخلی رگ میشود.
- در این حالت مشکل داخلی عروق رفع خواهد شد اما رگ از بین نمیرود. به همین دلیل امکان دارد کمی کبودی و خونریزی ایجاد شود.
روش ابلیشن گرمایی درد کمی ایجاد میکند و بیمار خیلی سریع میتواند به کارهای روزمره خود برگردد.
6. جراحی برای برداشتن رگها واریسی شدید پا؛ وقتی که هیچ درمانی جواب ندهد
در مواردی که واریس شدید باشد، برای جلوگیری از خونریزی زیاد یا علائمی مانند تورم و درد، از جراحی رگ استفاده میشود. در این جراحی پزشک دو برش در ابتدا و انتهای قسمت آسیبدیده رگ واریسی ایجاد و سپس آن را تخلیه میکند. در مواردی که رگ مشکل داشته باشد، پزشک مجبور به برش زدن و خارج کردن آن خواهد شد. بعد از این جراحی بیمار خیلی زود بهبود پیدا میکند و میتواند به فعالیتهای روزمره خود بپردازد. معمولا بیماران بعد از ۱۰ روز به صورت کامل بهبود پیدا خواهند کرد.
این مطالب هم جالبن:
علائمی که در سوزش زبان در طب سنتی باید خیلی جدی بگیرید!
خواص درمانی پسته در طب سنتی؛ از این آجیل گرانقیمت نگذرید!!!
درمان سریع کم خونی با روشهای خانگی!!!
خواص شگفت انگیز خرما برای آقایان!